show project textshow project menu
Monarto Zoological Park New Visitor Centre

MONARTO, SA

Phillips/Pilkington Architects designed a new Visitor Centre for Monarto Zoological Park, to tie in with the Park’s proposed new entrance point and new circuit of self-guided tour roads. The site for the building was south-facing ridge adjacent a limestone quarry, which created a long ‘cut’ line of exposed limestone - a white stripe in the landscape. The design for the building takes advantage of this condition, forming elongated horizontal layers rising from the quarry to the crest of the ridge. The building is split into two parts, with the main access stair and deck running between, allowing visitors to get spectacular views across the park directly after ascending from the carpark. Accommodation includes staff facilities, a lecture room, gift shop, information and dispay areas, a large cafe and amenities. Natural materials including local stone, rammed earth, structural timber and an earth roof were supplemented by glass, steel and danpalon.

Project Value: $8m 
Unbuilt, 2011